Flexibel omgaan met HR
Bringme voerde onlangs het Flexible Income Plan in voor haar medewerkers. Wat is dat 'FIP' nu juist? En waarom past het zo goed bij een snel groeiend bedrijf als Bringme? Wij spraken erover met HR.
Bij Bringme worden niet enkel de klanten, maar ook de eigen medewerkers in de watten gelegd. Bringme voerde onlangs het Flexible Income Plan in. Wat met open armen ontvangen werd op de werkvloer. Een goed moment om eens achter de schermen te kijken. Want wat is dat Flexible Income Plan nu juist? En waarom past het zo goed bij een snel groeiend bedrijf als Bringme? Wij spraken erover met HR.
Bekijk hier alvast onze vacatures
Is het makkelijk om de juiste profielen aan te trekken voor Bringme?
“Neen, zeker niet. Vooral omdat we zeer technische profielen nodig hebben zoals allerhande software developers en hardware specialisten. Binnen die kleine vijver vissen én getalenteerde profielen vinden is een behoorlijke uitdaging. De niet-technische profielen zijn makkelijker te vinden, maar hier is het dan weer extra belangrijk dat je mensen met de juiste attitude aantrekt: flexibel ingesteld en met de juiste drive om in een dynamisch bedrijf hun verantwoordelijkheid te willen nemen én ondernemerschap te tonen."
Hoe proberen jullie de medewerkers gelukkig te maken?
“Enerzijds doen we dit inhoudelijk. Door functies aan te bieden die uitdagend zijn en niet beperkend of te afgelijnd. Bij Bringme kan je gemakkelijk aan eigen job-invulling doen. Noem het ondernemerschap tonen in je eigen job. Als je een idee hebt en er is ruimte en budget voor, dan kan je dat ook effectief uitvoeren.
Anderzijds proberen wij qua verloningspakket flexibel te zijn. Iedere werknemer heeft persoonlijke noden. Je hebt mensen die cash nodig hebben omdat ze aan het verbouwen zijn of kinderen krijgen. En dan zijn er andere mensen die liever een grotere wagen hebben. Daar willen we op inspelen met het Flexible Income Plan (FIP)."
Wat is het Flexible Income Plan?
“Het FIP biedt de mogelijkheid om de extralegale voordelen van onze werknemers te flexibiliseren. Concreet betekent dit dat je alle extralegale voordelen zoals een auto, een gsm, een bonus, extra vakantiedagen, eindejaarspremie, … omzet in euro's. En die euro's mag je dan weer inzetten om iets anders mee te kiezen. Je kan bijvoorbeeld een deel van je eindejaarspremie inzetten voor de upgrade van je telefoon. Je eindejaarspremie ligt dan lager maar je krijgt dan bijvoorbeeld een iPhone 6 in plaats van een smartphone die wij standaard aanbieden. Het hangt er allemaal vanaf wat jij als werknemer persoonlijk belangrijk vindt. Jouw 'shop'-budget is de volledige optelsom van de all-in kost van alle extralegale voordelen, dus daar hou je als werknemer sowieso een stuk meer aan over. Dat bedrag kan je dan vrij inzetten."
Wat is de reden geweest van Bringme om te kiezen voor het FIP?
“We zijn een snel groeiend bedrijf en moeten daarom non-stop aanwerven terwijl we de loonkost in ons land alleen maar zien stijgen en er fiscaal interessante maatregelen afgeschaft worden. Het FIP past binnen onze zoektocht om iets extra te kunnen doen voor onze medewerkers en terwijl we proberen de loonkost neutraal te houden.
De belangrijkste reden is retentie: we willen dat onze mensen gelukkig zijn. Met die individuele aanpak zeggen we tegen onze medewerkers eigenlijk dat ze niet zomaar 'iemand' zijn in het bedrijf. Natuurlijk is het ook een extra wapen in het rekruteringsstrategie."
Wat doen de Bringme medewerkers zoal met hun FIP?
“Ik weet niet of het toeval is, maar er werken nogal wat autoliefhebbers bij Bringme. Dankzij het FIP kunnen ze wat extra opties kiezen om hun auto aan te kleden, terwijl ze anders maar in aanmerking zouden komen voor een naakt basismodel.
Een tweede topper is pensioensparen. Het individuele pensioensparen waar ze privé aan deelnemen en dus ook jaarlijks in hun personenbelastingen aangeven, kunnen ze nu ook via het FIP doen terwijl ze ook nog hun fiscaal voordeel behouden. En dat is een enorme hit. Maar er zijn nog heel veel leuke opties. Zo kan je ook je extra legale verlofdagen (als je een positieve evaluatie krijgt, krijg je 6 verlofdagen bij op jaarbasis) omzetten in loon en shopbudget (wederom omgezet naar “all-in" kost). En die centen kan je dan ook weer inzetten.
En er is nog een mogelijkheid die weinig mensen kennen: het steunen van goede doelen. Dat is sowieso iets dat wij bij het personeel stimuleren. We proberen zelf het goede voorbeeld te geven: Bringme zet zich bijvoorbeeld al jaren in voor twee organisaties in Leuven. Eerst en vooral 't Lampeke dat zich voornamelijk bezighoudt met buurtwerk. Daarnaast Poverello dat in basisbehoeften van kansarmen voorziet. Werknemers bij Bringme kiezen zelf voor welk van deze doelen ze graag hun steentje bijdragen. Vorig jaar is er via het FIP van onze medewerkers € 436 gestort aan goede doelen. En gezien dit ons opstartjaar was, maak ik mij sterk dat dit bedrag volgend jaar zeker hoger zal liggen."
Geïnteresseerd in een job bij Bringme? Kijk snel even naar onze vacatures.